סוקר עצים: חשיבותו ומשמעותו
בעידן בו המרחבים העירוניים והכפריים עוברים תהליכי פיתוח מואצים, ישנם גורמים רבים המשפיעים על עיצוב הנוף הסביבתי ועל בריאות המערכת האקולוגית. אחד הגורמים המכריעים בתהליכים אלו הוא הידע המקצועי לגבי מצבם של העצים הקיימים בשטח. כאן נכנס לתמונה הסוקר עצים – איש מקצוע המתמחה בתיעוד, הערכה וניהול העצים, וכפועל יוצא תורם תרומה משמעותית לשמירה על הסביבה, לתכנון אחראי ולעיצוב נוף מקיים.
תפקידו של סוקר העצים
סוקר העצים הוא מומחה בעל ידע ובקיאות בתחומי הבוטניקה, האקולוגיה, הפיזיולוגיה של העץ, וכן בתקנות חוקיות עירוניות ותקנים סביבתיים. תפקידו העיקרי הוא לעמוד על מצבו הפיזי והבריאותי של העץ: לבדוק את מבנה הגזע, יציבותו, מצב מערכת השורשים, נוכחות מחלות או מזיקים, איכות העלווה, ועוצמת הצמיחה. כמו כן, הסוקר ממפה את פריסת העצים בשטח ומתעד את מיקומם המדויק. נתונים אלו מהווים בסיס לקבלת החלטות לגבי המשך טיפול, הגנה או החלפת עצים, וכן לתכנון נכון של פרויקטים עתידיים.
רוצים להתייעץ עם אורי אייגנר ( אגרונום מוסמך) ללא עלות ?
מדוע הסקירה חשובה?
שמירה על בטיחות הציבור: עצים חולים, כושלים או חלשים עלולים ליפול ולגרום נזק לרכוש או חלילה לפגיעות בגוף. הסקר המבוצע על ידי הסוקר מאפשר איתור מוקדם של עצים בסיכון גבוה, וכך ניתן לנקוט פעולות מנע – גיזום ענפים מסוכנים, עיגון העץ או הסרתו במקרים קיצוניים – ולהבטיח סביבה בטוחה יותר.
שימור המגוון הביולוגי: עצים מהווים בית גידול למגוון רחב של בעלי חיים, החל מחרקים וציפורים וכלה ביונקים קטנים. בעזרת סוקר עצים ניתן לקבל תמונה מלאה על הרכב המינים הקיימים, על מצב העצים ועל תועלתם האקולוגית. הדבר מאפשר לאנשי תכנון הנוף לשמר עצים יקרי ערך מבחינה אקולוגית ותרבותית, ולבצע נטיעות משלימות המעשירות את המגוון.
תכנון סביבתי מושכל: הסקר מספק מידע מדויק למתכנני ערים, אדריכלי נוף, יזמים ורשויות מקומיות. מידע זה משמש כבסיס לקביעת תכניות בנייה ופיתוח, מיקום תשתיות, מדרכות, כבישים, ומבני ציבור, תוך התחשבות בעצים הקיימים ובתרומתם האסתטית, הסביבתית והאקולוגית. תכנון המתחשב בפרמטרים אלו מוביל למרחב עירוני מאוזן, נעים ובר קיימא.
שיקום, טיפול וטיפוח משאב העצים: על סמך הסקר ניתן לטפל באופן יזום בעצים חולים, להזמין מומחים לגיזום מקצועי, לטפל בטיפול מונע נגד מזיקים, ולפקח על השקיה ודישון. באופן זה ניתן להאריך את חיי העץ, למנוע מחלות, ולשפר את התרומה הסביבתית שלו – בין אם בהפחתת זיהום אוויר, יצירת צל והתמודדות עם תופעת איי החום העירוניים.
קבלת החלטות מושכלת בתחום הנופי-תרבותי: עצים מהווים חלק בלתי נפרד מסמלי תרבות ומסורת, לעיתים הם בעלי ערך היסטורי או מייצגים נדירות ביולוגית. סקר עצים מקצועי מאפשר לקובעי מדיניות ולתושבי המקום לקבל החלטות מושכלות לגבי שימור עצי מורשת, כך שגם הדורות הבאים יוכלו ליהנות מיופיים ומשמעותם.
האם שמעתם על המושג סקר עצים, האם תהיתם כיצד זה קשור למושגים של גיזום, העתקה ושימור?
בשורות הבאות נדבר על סוגי העצים והמאפיינים שלהם אשר נכללים בסקר והמשמעות של כל שורה ושורה. כמו כן, נדבר על חשיבותו של אגרונום בביצוע הסקר ובמטלות נוספות הקיימות בשטח.
רוצים להתייעץ עם אורי אייגנר ( אגרונום מוסמך) ללא עלות ?
פנייה מהירה דרך הטופס
מהו סקר עצים ולמה הוא דרוש?
עם העלייה במודעות לשמירה על הסביבה ועל המשמעות האדירה שיש לעצים על חיינו ועל האוויר שאנחנו נושמים, עלתה תקינה שאמורה לסייע בשימור של עצים, ככל הניתן, כאשר היא נכללת תחת תיקון 89 לחוק התכנון והבנייה. על פי לשון החוק, עצים בוגרים שגובהם מעל 2 מטרים וקוטר הגזע שלהם עולה על 10 ס"מ צריכים להיות מסומנים בתשריט של תוכניות מפורטות, ובשפה שלנו תחת סקר עצים.
כאשר מדובר על סקר עצים אז לרוב מדברים על תוכניות בניין עיר (הידועות בשם תב"ע) הדורשות היתר בנייה ולשם כך נדרשים הסקרים. הסקר הוא בעצם חוות דעת של אגרונום הכולל צילומים של העצים הקיימים בשטח, אפיון נתונים גולמיים אודות העץ כמו קוטר הגזע, גובהו של העץ, קוטר הנוף ועוד מספר פרמטרים שיכללו בטבלה אחת בה ישתמש עורך הבקשה בעת עבודות התכנון.
בין המשתנים הנוספים יש גם מדד שנקרא סך ערכיות עץ ובו העץ מקבל ניקוד על פי מצבו הבריאותי, מינו, תרומתו לסביבה, ייחודיותו וכד'. הניקוד שמתקבל יקבע את עתידו של העץ ומה יעלה בגורלו.
חשוב לזכור כי החוק מתיר 3 פתרונות אפשריים אם וכאשר קיימים עצים חיוניים בשטח, פתרון ראשון שימור העץ, פתרון שני העתקה למקום אחר ופתרון אחרון עקירה (במצבים נדירים בהם העץ אינו חיוני וסך הערכיות שלו אפסי).
כמה דברים שכדאי לדעת לפני שרוכשים שטח?
אם אתם ניצבים בפני רכישת שטח אז כדאי שתקחו בחשבון את העלויות הנלוות שיכולות להיות עקב ריבוי עצים שם. גיזום עצים, כריתה, העתקה ושימור הם אינן פרוצדרות זולות. למעשה, העלויות יכולות להגיע לעשרות אלפי שקלים וכדאי לקחת זאת בחשבון. לכל עץ בשטח יש ערך כספי וזאת נקודת המוצא.
לפיכך, אם אתם ניצבים בפני בקשה לאישור תב"ע או מעוניינים בשטח מסוים, כדאי לשכור שירותיו של אגרונום אשר יוכל לבצע לכם סקר עצים ולתת לכם אינדיקציה לגבי מצב העצים ועתידם.
בנוסף, יוכל האגרונום לומר לכם במדויק אילו עצים נחשבים כחלק מהשטח ויכללו בסקר העצים ואילו לא, אילו עצים בעלי סף ערכיות נמוך ואילו גבוה. יתרה מכך, יכול לסייע אגרונום בבקשות לקבלת רישיון כריתה והעתקה של עצים, כאשר הבקשות הללו נדרשות אל מול פקיד היערות והרשות המקומית. אגרונום גם יכול לזהות ולהעריך סיכונים הקשורים לעצים הקיימים השטח ולעצים הנדרשים בהעתקה ושימור.